Gerecycled materiaal

Producten gemaakt van gerecycled materiaal kunnen ook het PEFC keurmerk hebben.

Hout uit PEFC-gecertificeerde bossen is duurzaam, hernieuwbaar en zeer goed te recyclen. Behalve voor houtproducten, is hout ook een grondstof voor papier en (vouw)karton. Hout, papier en (vouw)karton worden gebruikt voor producten als kasten, printpapier, tijdschriften en verpakkingen. Voor een efficiënt gebruik van onze grondstoffen is het recyclen van hout-, papier- en kartonproducten essentieel. Daarmee draagt recycling bij aan een circulaire economie. Door gerecyclede materialen in te zetten blijft de grondstof zo lang en zo goed mogelijk in omloop. Op deze manier dragen we ook bij aan het verminderen van afval. In de tussentijd blijven bomen in bossen groeien, en wordt door PEFC-gecertificeerde boseigenaren voor aanplant van jonge bomen gezorgd.

Het ‘PEFC gerecycled’ keurmerk op een product geeft de garantie dat het gebruikte materiaal is teruggewonnen uit de afvalstroom. 

Papier en karton

Papier- en kartonvezels kunnen wel zo’n 7 keer hergebruikt worden. In Nederland zijn we koploper van Europa in het recyclen. In totaal wordt 89% (Europa 71%1) van het op de markt gebrachte papier en karton ingezameld en hergebruikt: 884 kton niet-verpakkingen en 1257 kton verpakkingen (1 kton is 1 miljoen kilogram).

Hout

In Nederland wordt daarnaast zo’n 1250 kton hout gerecycled2. Dit hout is onderverdeeld in 2 categorieën: A-hout en B-hout, A-hout is onbehandeld en B-hout is geverfd hout of plaatmateriaal. Hout recyclen kan voor meerdere doeleinden, het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het maken van spaanplaat of pallets.

Bouwen met hout

Er wordt steeds vaker circulair gebouwd, bijvoorbeeld door materialen en verbindingen demontabel te maken. Het kantoorpand van de Triodos Bank in Driebergen is daar een goed voorbeeld van. Het gebouw bestaat uit drie torens van twee, drie en vijf verdiepingen met een duurzame houten constructie, afgedekt met groene daken. RAU Architects ontwierp het gebouw met circulaire bouwmaterialen. In totaal werd 2.620 m3 houtproducten toegepast, waarin 4.027 ton CO2 opgeslagen is. Het resultaat: een kantoorpand dat volledig “remontabel” is, dus demontabel en herbruikbaar.

DOE MEE!

Bedrijven met het PEFC Chain of Custody certificaat kunnen aan klanten en consumenten duidelijk maken dat zij met gerecyclede materialen werken. Zij mogen namelijk de recycled claim op de factuur en/of pakbon doorzetten naar hun klanten én het PEFC label plaatsen op (consumenten)producten zoals kasten, printpapier, tijdschriften en verpakkingen.

We helpen je graag op weg:

 ©Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

lees hier hoe je in 8 stappen het PEFC certificaat kan behalen

Indien je vragen hebt kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen: info@pefc.nl of 0306930040.

#PEFC #Verantwoord #Duurzaam #Hernieuwbaar #Recyclebaar #Herbruikbaar