Bouw mee aan een mooiere wereld!

Steeds meer consumenten vinden dat overheden en bedrijven een belangrijke rol hebben als het gaat om maatschappelijke veranderingen. Ook bij het verduurzamen van de bebouwde omgeving. Wist je dat ook jouw organisatie eenvoudig een positieve bijdrage kan leveren aan onze planeet? PEFC heeft een video gepubliceerd waarin hierover in 1 minuut uitleg wordt gegeven aan ondernemers in de bouw.

De wereld verandert en het milieubewustzijn is heel hoog. Een verantwoordelijke speler zijn is tegenwoordig een noodzaak voor architecten en bouwbedrijven die concurrerend willen blijven op de markt.

“We are running out of time, and we owe it to our children and ourselves to get things right”, zo stelde Mark Thomson, architect en jury lid World Architecture Festival Best Use of Certified Timber Award 2019.

De vraag om verantwoord om te gaan met het milieu stijgt gestaag. Het kabinetsdoel is om tot 2030 in Nederland 70 megaton CO₂ te besparen en in 2050 geheel CO₂-neutraal te zijn. Bouwend Nederland onderschrijft de doelstellingen van de overheid die in het klimaatakkoord zijn opgesteld. Als eerste stap moeten in 2030 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Iedereen kan zijn steentje hieraan bijdragen, ook bij nieuwbouw. Architecten en bouwbedrijven hebben hierbij een sleutelrol.

Ook jij kunt een positieve bijdrage leveren aan onze planeet!

Het is echter complex voor architecten en bouwbedrijven om de duurzaamheid van hout en houtproducten in de bouw te waarborgen.

Eenvoudig en effectief

Het PEFC keurmerk is een eenvoudig en effectief hulpmiddel waarmee je een verantwoorde keuze maakt. Met het keurmerk op hout en houtproducten communiceer je dat deze van duurzame herkomst zijn.

Meer dan 90% van de bossen in de landen om ons heen zijn PEFC-gecertificeerd. Door bij aankoop de voorkeur te geven aan PEFC-gecertificeerde hout en houtproducten voor in de bouw, geef je de voorkeur aan lokaal hout en daarmee aan korte transport routes.

Help mee

Door PEFC-gecertificeerd hout te gebruiken, reageer je op de klimaatsituatie door te helpen ontbossing te voorkomen en de CO2-opname te verhogen, want een PEFC-gecertificeerde boseigenaar moet er voor zorgen dat zijn bosoppervlakte gelijk blijft of groter wordt.

Zo wordt continue CO2 opgeslagen door bomen. Daarnaast blijft CO2 opgeslagen in hout dat wordt gebruikt in de bouw. Je werkt tevens mee aan het behalen van de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en je voldoet aan de vraag van de consument.

“2/3 of consumers have a better perception of companies that demonstrate responsible purchasing practices through a certification label such as PEFC” – GFK Global consumer survey

Verkrijgbaarheid

PEFC-gecertificeerd hout is verkrijgbaar in vele variëteiten: van traditioneel houten constructies, plaatmateriaal zoals OSB of MDF, panelen en Engineered Wood zoals Cross Laminated Timber (CLT), Laminated Veneer Lumber (LVL), Glued Laminated Timber (Glulam). Engineered Wood is overwegend, zo’n 90%, gemaakt van PEFC-gecertificeerde Douglas, den, spar of lariks en bieden een koolstofarme bouwoplossing die ter plaatse kan worden gestapeld en een verhoogde bouwsnelheid biedt.

Hout kan ook worden gebruikt voor interieurinrichting, bijvoorbeeld vloeren, dakspanten, trappen, ramen en deuren.
Is jouw leverancier nog niet Chain of Custody gecertificeerd? Stuur dan dit eenvoudige 8 stappenplan aan hem/haar.

Zet de eerste stap

Je kan een eerste stap zetten door het opstellen van een algemene “Beleidsverklaring Duurzaam Bosbeheer”.

PEFC heeft een voorbeeld van zo’n algemene beleidsverklaring gemaakt waarmee je aangeeft de voorkeur te geven voor duurzame hout en houproducten. Deze beleidsverklaring is hieronder te downloaden in een word document.

“De ondertekening van de ‘beleidsverklaring duurzaam bosbeheer’ is een belangrijk moment, maar we zien het vooral als een startpunt. Het gaat om de uitvoering”, Woningcorporatie De Alliantie.

Je kunt deze opmaken in jouw eigen huisstijl en daarmee geschikt maken voor jouw  communicatie. 

Downloaden beleidsverklaring

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Deze wordt maximaal acht keer per jaar gestuurd.

Sorry, aanmelding niet gelukt. Probeer het opnieuw.
Dank voor de aanmelding!

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Patricia Dolman, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie.