Veel ervaring met duurzame innovatie, ecodesign en duurzaam verpakken

Partners for Innovation adviseert en ontwikkelt projecten voor duurzame innovatie. Voor diversiteit aan bedrijven als Arla, Lidl en KIDV (Kennisinstituut Duurzaam Verpakken ). PEFC ging in gesprek met Siem Haffmans, ontwerper en strategisch adviseur van Partners for Innovation.

“Wij adviseren om altijd gecertificeerd materiaal te gebruiken. Op deze manier weet je zeker dat de herkomst goed gecontroleerd is en dat je niet bijdraagt aan ontbossing.“

Kun je ons een korte schetst geven van jouw organisatie en jullie positie in de markt?

Partners for Innovation is een adviesbureau op het gebied van duurzame innovatie en circulaire economie. Wij helpen bedrijven met het verduurzamen van hun producten en verpakkingen. We ondersteunen diverse brancheorganisaties, retailers en bedrijven bij het opstellen van hun brancheplannen en het implementeren van duurzaam verpakken.

Vertel ons meer over jezelf, wat is jouw achtergrond? Wat zijn jouw taken binnen de organisatie?

Ik ben opgeleid als industrial design engineer bij TU Delft en ben al ruim 25 jaar werkzaam als ontwerper en strategisch adviseur op het gebied van duurzaam verpakken. Ik heb  veel ervaring met duurzame innovatie, ecodesign en duurzaam verpakken. Daarnaast ben ik  auteur van het boek: ‘Products that Flow, circulaire verdienmodellen en ontwerpstrategieën voor verbruiksgoederen’ en werkzaam als trainer binnen het CIRCO project.

Waarom zouden bedrijven meer op hout gebaseerde materialen moeten inzetten?

Het inzetten van biobased materialen is een van de oplossingsrichtingen binnen een circulaire economie, maar geen doel op zich. Per toepassing moet gekeken worden wat de functionele eisen zijn, of hergebruik mogelijk is, welk materiaal het best geschikt is en welk materiaal de laagste milieu-impact heeft over de gehele levenscyclus.

Siem Haffmans, Partners for Innovation

Voor verpakkingen geldt dat papier en karton over het algemeen goed gerecycled worden en dat er ook veel gerecyclede vezels opnieuw worden ingezet. Als dit ook nog PEFC-gecertificeerd is dan hebben papier en karton een goede uitgangspositie en ook een duurzaam imago bij gebruikers.

Wat is jullie doel m.b.t. de aankoop van hout- en/of papierproducten van bedrijven?

Wij adviseren om altijd gecertificeerd materiaal te gebruiken. Op deze manier weet je zeker dat de herkomst goed gecontroleerd is en dat je niet bijdraagt aan ontbossing.

Hoe heb je van PEFC gehoord? En hoe verspreiden jullie de informatie over PEFC onder bedrijven?

Wij hebben in alle Brancheplannen Duurzaam Verpakken opgenomen dat de retailers en merkeigenaren een duurzaam bosbeheer certificaat moeten meenemen op hun verpakkingen.

Ken je een bedrijf met een mooi voorbeeld van een PEFC-gecertificeerd product?

De frietbakjes van de Febo zijn een mooi voorbeeld dat ik als Amsterdammer regelmatig gebruik. Er zijn gelukkig ook in de supermarkt steeds meer verpakkingen met PEFC certificaat te vinden, bijvoorbeeld de trays voor groente en fruit. Daarnaast is het wel belangrijk dat ze ook goed recyclebaar zijn. Ik ben minder enthousiast over papier en karton met een plastic coating. Gelukkig zijn er op dit gebied ook veel interessante ontwikkelingen om de waterbestendigheid en barrière van papier te verbeteren, ondermeer met nano-cellulose.

Wat betekent het voor jou persoonlijk om te werken voor een organisatie die duurzaam, gecertificeerd bosbeheer serieus neemt?

Dit geeft ons zekerheid dat de materialen die door onze klanten worden toegepast ook daadwerkelijk duurzaam zijn.

Is er nog iets wat niet aanbod is gekomen en jij zou willen delen?

Transparantie wordt steeds belangrijker in de markt. Daarom is belangrijk dat op alle papier en kartonnen verpakkingen een PEFC certificeringslogo wordt aangebracht. Klanten verwachten dit ook van je als leverancier, dus wacht niet tot ze hierom gaan vragen.

Volg PEFC op social media: #PlantJouwToekomst

Meer over Siem is te lezen op de website van Partners for Innovation.